Sprøyteveiledning

Hvordan komme til under bilen
For å komme til under bilen, kan man benytte løftebukk, oppkjøringsramper eller vanlig biljekk. Alle tre metodene er trygge og effektive dersom de utføres rett. 
- Oppkjøringsramper gir trygg og god tilgang. Bakhjulene rygges oppå 2 ramper i en bakke. Baken peker nedover i bakken. Man legger seg under bilen for å komme til, og får en arbeidshøyde på ca. 1 meter. 
- Biljekk gir trygg og god tilgang under bilen dersom man sikrer med støttebukk. Biljekk må ikke benyttes i bakker, men på flat mark. Man legger seg under bilen for å komme til. Arbeidshøyde ca. 1 meter. Fordelen med denne metoden, er at hjulene kan tas av for tilgang under hjulbuer. 
- Løftebukk gir ståhøyde under bilen. 

 

Vasking

Generelt
Vi anbefaler å vake alle biler før påføring med høytrykkspyler før påføring av lanolinolje. Man kan med fordel benytte saltfjerner eller andre egnede vaskemiddler for å fjerne salt og skitt. Bilen bør også få tørke før påføring av oljene. Tørketiden varierer med temperatur og luftfuktighet. Generelt sett kan man estimere rundt ett døgns tørketid. 

Pickup / SUV

I tillegg til generell vask (som beskrevet ovenfor) er det veldig viktig å rammespyle på pickuper og SUVer! Ramma er som regel full av sand og skitt. Skitt, sand og saltvann gir en kraftig grobunn for rust. Rammespyling kan du enkelt utføre selv på rundt 15 minutter. Du trenger:
- Rørleggerslange 
- Høytrykkspyler

Rørleggerslange har en spesiell dyse som spyler én stråle fremover og 3 stråler bakover, slik at skitten vaskes ut av hulrommet, og slangen får fremdrift innover i hulrommet. Rørleggerslangen kobles først til høytrykkspyleren. Du fører hulromsslangen inn i rammen og spyler frem til vannet som kommer ut er rent. Pass på å spyle inni hele rammens lengde. La deretter rammen tørke (ca. 1 døgn) før påføring av tynn lanolinolje (sprayboks med hulromsolje eller Lanofilm Cp30). 

 

Oppvarming
Oljene som påføres med trykkluft bør varmes godt opp før påføring. 1-liters flaskene kan varmes opp ved å plasseres direkte på en kokeplate (ikke induksjon). Vi anbefaler da å observere flasken under oppvarming. Våre lanolinoljer kan også varmes opp i en bøtte med varmt vann. Oppvarming er spesielt viktig når du bruker vår "proff-sprøyte" (Lemmer RP-460 HD deluxe). 

Spraybokser skal ikke varmes opp. Dersom du skal påføre lanolin med spray på en veldig kald dag, kan det likevel være nødvendig å oppbevare sprayboksene i romtemperatur før påføring. 

 

Påføring av lanolin
Tynne lanolinoljer (lanofilm hulromsolje spray og Lanofilm CP30 for trykkluft) påføres på steder som ikke er utsatt for slittasje, for eksempel hulrom, bak plastdeksel under hjulbuer, inni ramme og bak plastdeksel under bilen. Unngå å spraye på plast, gummi, varme deler (som eksosanlegg), mansjetter og røde kabler på EL-biler (strømførende kabler). Tykkere oljer (lanofilm understellsmasse spray og Lanofilm CP70 black for trykkluft) påføres på slitasjeutsatte steder, for eksempel traverser og hjuloppheng. Det viktigste er å påføre bak, ettersom mesteparten av rusten oppstår her. 

Mer er ikke bedre!
Når du skal påføre Lanolin, er det ikke lurt å påføre vilt på hele understellet. Fokuser på kritiske deler (traverser, hjuloppheng osv) som nevnt over. Dersom du sprayer ukritisk kan du risikere å få olje på feil steder som eksosanlegg og gummideler. 

 

Vedlikehold av trykkluftsprøyte
Rengjøring
Etter sprøyting med trykkluftsprøyter anbefaler vi å sprøyte gjennom sprøyta med en tynn lanolinolje. Alternativt kan du skru av sprøytekoppen og deretter sprøyte ut oljerestene fra sprøyten. 

Hva om sprøyta går tett?
Forsøk å løse opp proppen inni sprøyta med en tynn løsemiddel-basert væske. Dersom du ikke har dette tilgjengelig, kan du også benytte varme for å gjøre proppen flytende. Da kan man bruke en hårføner for å varme opp sprøyta til du klarer å blåse olja ut. 

 

Hvor ofte bør det sprøytes?
Dette avhenger av kjørelengde og slitasje. Som oftest vil det være lurt å gjenta antirustbehandlingen etter 2 år. Dette gjelder spesielt slitasjeutsatte steder. 

 

Er spray like bra som trykkluft?
Kort sagt: ja. Spraybokser inneholder noe tynnere oljer enn oljene som påføres med trykkluft. Dette har liten praktisk betydning når det kommer til rustbeskyttelse.