Landbruk

Landbrukets eget naturprodukt!

Lanolinfett fra saueull har vist seg å ha overlegne egenskaper på rust som smøre/glide middel og som vannavstøtende middel.

Rustbeskyttelse

Lanolin er svært fettrik og klebrig, noe som gjør den robust og slitesterk mot regn og vind. På kalde dager tykner den og gir sterk beskyttelse. På varme dager blir lanolinen myk og tynn, og starter å penetrere. Dette er en unik egenskap for å forhindre rust. Den tynne lanolinen trekker dypt inn og metter rusten. Rust er avhengig av forvitring av jernmalm, noe som skjer når rusten ligger varmt og tørt. Når rusten blir mettet med klebrig fett slutter forvitringen, og det kan ikke ruste videre. I tillegg stenger lanolinen vann og veisalt ute fra metallet. 

Preservere og forebygge

Etter bruk av landbruksutstyr som eksempelvis forhøster, snøfres og rundballepreser er lakk og eventuell gammel rust slipt bort. Stålet er derfor blankt og ubeskyttet. Som resultat vil rust utvikle seg raskt. Ved neste gangs bruk slites rusten bort og stålet blir atter blankt. Etter noen år vil en tykkelsen på stålet bli betydelig redusert av denne gjentatte slipingen.
Dette kan du forebygge! Lanofilm H20 er en tynn lanolinolje som lett kan sprøytes på med en av våre pumpekanner med flat dyse (se Gloria 100 eller Gloria 450). Det tynne fettlaget vil verne mot rust. Dersom utstyret skal lagres over lengre tid eller stå værutsatt, anbefales tykkere lanolin som Lanofilm Cp70 (CP70 er en tykk olje som må påføres med trykkluft). 

Forebygge rust

Lanofilm tilbyr også den forebyggende rustbeskytteren Lanofilm top coating. Dette er en transparent og klebefri film som sprøytes utenpå lakken på traktorer, maskiner og utstyr som ikke har rustet. Top coating forsegler lakk og hindrer inntrenging av vann og veisalt. Dette forebygger korrosjon. Top coating tåler normal spyling med høytrykksvasker men kan spyles vekk ved ved å bruke Lanofilm avfetting.