Hvordan rustbehandle personbil

Lanofilm gjør det enkelt å stoppe rusten på bilen. Ved å følge denne enkle instruksjonen kan du stoppe rusten på din egen bil, og det tar deg bare 15 minutter. Hele prosedyren kan utføres med trykkluftsprøyte eller spraybokser. 

 

Bruk ramper for å komme til under bilen. Sett rampene i en bakke, og rygg opp. Dette gjør at du får en god arbeidshøyde bak bilen på ca. en meter. Baken på bilen er mest rustutsatt pga. sprut, og du kan derfor gi bilen en god rustbeskyttelse ved å bare behandle bakparten. Begynn med å behandle hulrom med tynn olje (bruk Lanofilm CP30 på trykkluftsprøyte og sonde eller Lanofilm hulromsolje på sprayboks med sonde). Behandle deretter understell med en tykkere olje (Lanofilm CP70 svart på trykkluftsprøyte eller Lanofilm understellsmasse på sprayboks). Hele prosessen kan altså utføres med enten trykkluftsprøyte eller spraybokser. Punktlisten nedenfor viser hvilke deler av understellet som skal sprøytes. Trykk på punktene for å se beskrivende bilder.

 

Hvor og hva skal man sprøyte på?

 • Hulrom i dører og ramme/understell 

  Det er viktig å spraye inni alle hulrom for å stoppe rust. De viktigste hulrommene å spraye i, er inni traverser, kanaler og rammeverk på understellet. Dette er bærende strukturer som er viktige for din sikkerhet. I tillegg kan det være greit å spraye inni dører. Hulrom skal behandles med tynn olje (lanofilm CP30 eller Lanofilm hulromsolje).
 • Bakstilling 

  Å behandle bakstilling (travers, bruer og rammeverk bak) er svært viktig for din sikkerhet! Dersom disse blir svekket av rust, kan det i verste fall ende med at hjulet faller av. Selv om det ikke er feil å rustbehandle oppheng og traverser fremme, er dette som oftest ikke nødvendig. Understell skal behandles med tykkere olje (Lanofilm CP70 black eller Lanofilm understellsmasse).


 • Bak plastskjerm inni hjulbuer

  Inni hjulbuer ligger det ofte et beskyttende plastdeksel. Bak disse oppstår det ofte rust. Her er det viktig å behandle med lanolin. Ta ut plastskjermen for å komme til. Påfør Lanofilm CP30 eller Lanofilm hulromsolje. De to bildene viser sammenligning av hjulbue med og uten plastskjerm (på samme bil). 

 

Hva skal man ikke sprøyte på?

 • Alt av plast og gummi, for eksempel:
  • Mansjetter

  • Drivaksel

 • El-kabler / røde kabler

  dd (set inn bilete her)

 • Eksosanlegg og katalysator

  Det er veldig viktig å ikke påføre Lanolin på eksosanlegg og katalysator, ettersom disse blir veldig varme under bruk av bilen. Dersom du påfører mye Lanolin på eksosanlegg / katalysator kan dette føre til både lukt og brannfare. 

 • Bremseskiver

  Lanolin er kjent for å ha en eksepsjonell smøreevne, og gir langvarig smøreeffekt. Du vil ikke sprøyte Lanolin på bremseskivene.

 • Steinsprut-beskyttelse

  Sprøyt ikke lanolin på steinsprut-beskyttelse. Dette fins ofte under bilen, men kan også finnes inne i hjulbrønner (som oftest framme). 

 

Det mest effektive for å stoppe rust er tynne oljer, men disse vil også ha kortere varighet. Oljene på sprayboks er noe tynnere enn de som påføres med trykkluft, og kan med fordel påføres hvert år. Lykke til med antirustbehandlingen!